Spiik Tor

Narsisti keskellämme?

(Elämäntie ry)

Kädessäsi on kirja jonka pohjana on norjalaisen teologin, julistajan ja sielunhoitajan Edin Lövåsin Ei herrana halliten teksti. Lukuisten lukijoiden lukukokemukseen kirja on kuitenkin jättänyt aiheesta paljon kysymyksiä ja aukkoja. Luettuani kirjan halusin käyttää sitä pohjana kertomaan meille mikä on narsismi tai luonnehäiriö, josta tänään niin paljon puhutaan. Ongelma ei kuitenkaan ole uusi, kuten luettuasi sen voit itsekin todeta, vaan jo Raamatun kertomuksista löydämme narsismin ja narsistien vaikutuksia.

Olen itse toiminut terapeuttina vuodesta 1995 alkaen ja kohdannut enimmäkseen narsistien uhreja, mutta myös todellisia narsisteja. Näitä kokemuksia ja narsistien vaikutusta haluan tuoda tämän kirjan kautta lukijoille tietoisuuteen. Haluan myös kertoa lukijoille miksi ja miten näinkin vaikea häiriökäyttäytyminen voi ottaa vallan ihmisessä.

Haluan tämän kirjan kautta tuoda selkeitä kuvia siitä maailmasta ja kulttuurista joka kuuluu narsistiseen maailmaan. Haluan kuitenkin myös muistuttaa meitä siitä, että narsismi on sairaus, seuraus jostain lapsuudessa tapahtuneesta häiriöstä. Lapsi joka jo varhaisessa vaiheessa kokee vaikeita pettymyksiä erityisesti äitisuhteessaan ja hänen tunteisiinsa ei vastata, traumatisoi hänet. Näin lapselle alkaa kehittyä epäterve itseriittoisuuden ja kaikkivoipaisuuden tunne, jossa hän ei tarvitse ketään eikä mitään vaan hallitsee itse kaikkea.

Traumaattiset kokemukset vaille jäämisestä, lapsen tarpeiden täyttymättömyydestä, kiinnittymättömyydestä ja rakkaudettomuudesta antavat tilaa narsistisen persoonallisuuden kasvulle. Toivon, että tämän lukukokemuksen kautta tunnistat joko itsessäsi tai lähimmäisissäsi olevat narsistiset piirteet.

Tärkeää on myös muistaa, että meissä kaikissa on, ja me tarvitsemme narsistisia piirteitä kasvaaksemme terveiksi aikuisiksi.