Kuinka narsisti eheytti minut

14.3.2024

Olen 42-vuotias mies ja olen luultavasti kärsinyt narsistisista suhteista muutaman kerran elämäni aikana. Olen kolmen lapsen isä, minulla on lapsia kahden kumppanin kanssa ja minulla on perhe jälkimmäisen kanssa. Minulla on paljon ystäviä monissa maissa, olen pidetty. Minulla on ammattikorkeakoulututkinto ja olen uranvaihtaja: olen työskennellyt useissa eri alojen yrityksissä työntekijänä, en työnantajana. Minulla on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö 24-vuotiaana ja olen kamppaillut kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa niin kauan kuin muistan. Olen kuitenkin onnistunut ylläpitämään joitain rutiineja, kuten käymään töissä sairasjaksojen aikana, en kuitenkaan aina. Eräs erityinen avoliittoni on päättynyt sen toksisuuden vuoksi, ja minun on edelleen vaikea hyväksyä sitä suhdetta luotettavana ja tasa-arvoisena. Ystävyyssuhteet ovat olleet minulle enimmäkseen turvallisia ja luotan helposti ihmisiin.

  Yritän kirjoittaa tämän tarinan tekemättä itsestäni uhria, mutta se on luultavasti mahdotonta. Vaikka löydän ajattelustani narsistisia ajatuksia joskus, kun olen vihainen tai yritän saada jotain, mitä luulen välttämättä tarvitsevani, olen melkein varma, että olen kokenut yhden suhteen narsistin kanssa, koska se jätti minulle monia avoimia kysymyksiä: Kärsin tässä suhteesta jatkuvaa riittämättömyyttä ja tunsin oloni vapaaksi, kun se päättyi. Mutta melkein kymmenen vuoden jälkeenkin on vaikea selittää, miksi tunsin melkein koko ajan olevani väärässä. Tunsin itseni vääräksi jokaisen tilaisuuden jälkeen, johon kumppanini ei kanssani osallistunut, vaikka hän suostui siihen, että voin tehdä asioita ilman häntä. Mutta se onkin toinen tarina.

Tarinani:

Masennuin helmikuussa 2021. Olin juuri aloittanut uuden työn trendikkäässä start-up-yrityksessä, jossa uudet kollegani olivat superystävällisiä ja esimieheni empaattisin ja rehellisin tapaamani pomo, jonka kanssa olen tähän mennessä työskennellyt. Hän ei todellakaan ole narsisti, ja hän on auttanut minua paljon nykyisen urani aikana. Minä ja kumppanini olimme juuri muuttaneet isompaan asuntoon ja kumppanini oli juuri valmistunut. Asiat sujuivat hyvin ja aloitin uudessa työssäni menestyksekkäästi. Mutta yhtäkkiä matkalla lasketteluretkelle pohjoiseen aloin tuntea, että minut vedetään pimeyteen, tovereistani ja perheestäni eroon, ja vapauden tunne oli poissa. Masentuneet ihmiset tietävät tasan tarkkaan mistä puhun. Masennustani aloitettiin hoitamaan ensin sairaslomilla, sitten erilaisilla lääkkeillä, ECT-terapialla, psykologilla, ryhmähoidoilla, yksilöhoidoilla, unilääkkeillä, ruokavaliolla, liikunnalla, keskusteluilla ystävieni ja kumppanini kanssa sekä laskien työaikaani 18 tuntiin/viikko. Mikään ei auttanut. Elin pimeyden, pelon ja pakkomielteiden kanssa. Tämä ei ollut ensimmäinen masennukseni, mutta se oli vaikein tähän mennessä ja tällä kertaa kesti kolme vuotta.

  Tätä kirjoittaessani on tammikuu 2024 ja huomasin masennukseni hävinneen perjantaina 19.1.2024. Uskon, että se oli olosuhteiden ja tapahtumien ketju, mutta oli yksi tietty tapahtuma, jolla oli vahva vaikutus vanhaan uskomusjärjestelmääni ja, sanotaan nyt, persoonallisuuteeni. Tapasin narsistin ja hän muutti elämäni.

  Olin ollut stressaantunut jo jonkin aikaa enkä ollut saanut unta edellisenä yönä, koska tapaisin erään yritykseni pitkäaikaisen asiakkaan, jota en ollut itse aikaisemmin tavannut kasvokkain. Tämä asiakas oli pyytänyt minua tapaamaan hänet myymälässään ja heti tämän tapaamisen jälkeen oli alkamassa työläs tiimipäivä myyntitiimini kanssa. Minulla oli paljon tekemistä sinä päivänä.

  Kun olin lähdössä tapaamiseen toimistosta, kollegani tiedusteli, minne olin menossa. Kerroin hänelle, ja hänen kasvonsa olivat muuttuneet vakaviksi. Hän sanoi minulle: "Sinua huijataan. Hän oli aikoinaan asiakkaani muutama vuosi sitten, ja hän tuhlasi silloin paljon aikaani ja peruutti kahdeksan kasvokkain tapahtuvaa tapaamista viime hetkellä. Hän on todellinen kusipää ja sinun on luultavasti ainakin tarjottava hänelle kahvit. En tuhlaisi sekuntia enempää tämän tapauksen kanssa." Hämmennyin, mutta työnsin tunteen pois, kun ajattelin, että tämä oli hänen kokemuksensa, se tapahtui vuosia sitten, olemme erilaisia ja ihmiset voivat muuttua. Lähdin tapaamiseen.

  Saavuttuani paikalle, tuntui kuin olisin päässyt näyttelemään kollegani kirjoittamaan elokuvaan. Tapasin ystävällisen näköisen 50-vuotiaan miehen, mutta hänen luonteessaan oli jotain hyvin voimakasta ja väärää. Hän katsoi minua suoraan silmiin ja tunsin heti olevani hänen loitsunsa vallassa. Kokouksen esityslistalla oli käydä läpi hänen myymälänsä kassajärjestelmä ja kartoittaa, olisiko siellä jotain parannettavaa. Hän käytti jo pääjärjestelmäämme, joten ajattelin, että tämä on melko selvä tapaus: Katsomme hänen myymälänsä kassakonetta, esittelen järjestelmämme ja hän päättää, onko ratkaisumme hänelle hyödyllisempää.

  Sen sijaan hän ilmoitti minulle, että menemme suoraan lähellä olevaan kahvilaan keskustelemaan palveluistamme. Yritin selittää, että tämä demo on paljon ymmärrettävämpi, kun katsomme asioita fyysisesti kaupassa, mutta hän oli erittäin vakuuttava ja loukkaantui kun laitoin vastaan. Hän korotti ääntään, mikä pelotti hänen työntekijöitään ja minua. Minulla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin selviytyä ja tehdä kuten hän sanoi, ja ajatella edustamaani yhtiötä. Ei todellakaan ollut minun tehtäväni alkaa riidellä, joten seurasin häntä lähimpään kahvilaan. Hänen olemuksensa oli vaikuttava ja uhkaava.

  Hän ei lakannut puhumasta itsestään ja tavastaan hoitaa liiketoimintaansa. Hän jatkoi puhumista tilatessaan lattea ja toffeekeksin kahvilassa. Hän kysyi mitä halusin, enkä voinut uskoa tämän tapahtuvan. Olin ymmälläni hänen tavastaan hallita kokouksen käsikirjoitusta erittäin hienovaraisella, mutta julmalla, loukkaavalla tavalla. Hän jatkoi puhumista. Minusta tuntui kiusalliselta olla tilaamatta, joten tilasin mustan kahvin. Siitä seurasi toinen kiusallinen pitkään kestänyt hetki, jolloin huomasin tuijottavani maksupäätettä, johon olin pian laittamassa luottokorttini. En halunnut alistua ja toivoin tilanteen kääntyvän taas oikeaan suuntaan: Missä hän rennosti maksaisi kahvimme ja voisimme siirtyä pöytään ja kokouksen asialistalle. Myyjä tuijotti meitä ja kysyi, onko tämä kaikki mitä tarvitsemme. Asiakkaani kohautti olkiaan ja sanoi: "Niin kai." Hän kokeili takataskuaan ja jatkoi kuin ei mitään: "Oho, jätin lompakkoni liikkeeseeni. Voitko hoitaa tämän?" Maksoin.

  Kun aloin tavoittaa lompakkoani, jotain tapahtui. Tunsin täydellisen tappion koko elämäni ajalta, täydellistä nöyryytystä, inhoa tätä miestä kohtaan ja toivottomuutta, jota en olisi voinut kuvitella. Tuskin pystyin pysymään pystyssä. Seisoin siinä ristiriitaisena: halusin alkaa kiroamaan tätä miestä hänen kaikkien paikallaolijoiden edessä ja samalla en voinut, koska a) edustin yritystäni ja reaktioni olisi päättynyt katastrofiin ja b) minä tiesin, että se vain kiristäisi hänen otettaan minusta. Kaikki nämä sekalaiset tunteet, stressi ja paine olivat aivan liikaa, kunnes yhtäkkiä kaikki tämä kaaos räjähti antautumisen tilassa, jota seurasi kirkkaus, jota en ollut koskaan tuntenut ennen. Olin täynnä uutta tietoisuutta uudella näkemyksellä todellisuudesta ja sillä hetkellä tiesin, että olin noussut hänen, itseni ja kaikkien vanhojen uskomuksieni yläpuolelle ja yli. Kuin piilotettujen tunteiden lukko olisi juuri napsahtanut auki ja olin vapaa.

  Löysimme pöydän ja hän alkoi syyttää yritystäni vioista, joita en rekisteröinyt. Istuin vain katsomassa hänen puhuvan minulle ja jokin sisälläni käski minun odottaa. Hän piti noin viiden minuutin yksinpuhelun, kunnes hänen puhelimensa soi. Hän vastasi siihen, katkaisi puhelun ja sanoi: ”Hei, liikkeessäni on tilanne päällä, minun täytyy mennä. Voitko palata myöhemmin tänään, kuuden aikoihin?” Sanoin hänelle: "Ei. En voi tulla tänne kuudelta." Sitten hän kysyi: "Ok, entä huomenna aamulla kahdeksalta?" Sanoin “en." Hän sanoi: "No, minun täytyy mennä." Vastasin: "Minä odotan sinua, kuinka kauan aiot olla poissa?" Hän: "Aiotko odottaa minua?" Sanoin “Kyllä." Hän virnisti ja sanoi: "Jotain 5–10 minuuttia." Sanoin: "Hyvä on. Odotan täällä 10 minuuttia ja pidän lattesi lämpimänä." Hän sanoi: "Ei, ei tarvitse. Otan sen mukaan." Hän otti lattensa ja keksinsä ja lähti kahvilasta.

  Olin järkyttynyt. Yritin ryhdistäytyä, mutta ajatukseni olivat levällään. Tunsin kuitenkin, että olin saanut tämän kusipään. Yritin työskennellä ja 15 minuutin kuluttua lähdin palatakseni toimistolle. Minun piti mennä hänen kauppansa ohi päästäkseni ulos, ja tapasin hänet yllättäen seisoessani hänen liikkeensä ovella. Seisoin siinä katsomassa häntä samalla tavalla, kun olin tuijottanut sitä maksupäätettä 30 minuuttia sitten kahvilassa. Hän huomasi minut ja kysyi: "Mitä sinä siinä teet?" Sanoin: "Menen takaisin toimistolle, koska et saapunut paikalle." Hän sanoi nauraen: "Mutta olin poissa vain 10 minuuttia, kuten sovimme!" Sanoin: "Odotin sinua 15 minuuttia ja otin aikaa." Hän lakkasi nauramasta ja hämmentyi sanoen: "No, palataanpa takaisin katsomaan mitä sinulla on tarjottavana."

  Istuimme saman pöydän ääreen ja yhtäkkiä asiakkaani sanoi: ”Olen ajatellut keskittää kaikki liiketoimintaan liittyvät palvelut ja ajattelen sinun yritystäsi. Haluan alkaa käyttää kaikkia palveluitanne, koko pakettia”, ja hymyili leveästi. Ja minä tiesin. Tiesin hänen pelinsä, että hän oli paljastunut ja että mies ei edes tajunnut sitä tai ettei hän vain välittänyt. Tiesin, että olin juuri saanut selville hänen salaisuutensa ja vielä enemmän tunsin tehneeni rauhan hänen kanssaan. Vihasin häntä edelleen, mutta olin turvassa. Olin turvassa tyyneydessä. Annoin hänen puhua vielä vähän ja kun kesken hänen monologinsa keskeytin hänet. Sanoin: ”Hei, aikamme on loppunut ja tämä tapaaminen on ohi. Ehdotan, että jatkamme sähköpostilla. Lähetä minulle joitain lukuja laskuistasi, niin selvitämme, voisimmeko vaikuttaa. Tässä on tuotteemme, jonka tulin tänne esittelemään, mutta valitettavasti olemme menettäneet ajan kunnolliseen esittelyyn.” Jatkoin: “Olen kuitenkin varma, että löydämme yhteisen ratkaisun, joka sopii sinulle parhaiten.” Hän toisti välittömästi: ”Olet hyvä kaveri ja olen odottanut tapaavani kaltaisesi henkilön yrityksestäsi, jonka kanssa tehdä bisnestä. Ehkä voit alkaa vierailemaan täällä viikoittain ja katsomaan, miten meillä menee. Voimme mennä kahville ja voit kertoa minulle uusista palveluista. Tai vielä parempaa, tässä korttelissa on mukavia ravintoloita. Voisin esitellä niitä sinulle ja voisimme mennä lounaalle!!” 

  Oli uskomatonta, mitä hänen suustaan tuli. Ja kaikki tämä niin luonnollisesti, että kuulosti siltä, että hän olisi pitänyt tämän puheen sata kertaa. Joten sanoin: "Palaan tänne enää vain kerran. Silloin kun olet tehnyt kanssamme uuden sopimuksen, laskutus on sovittu ja tarvitset apua käytännön asioissa, kuten maksupäätteemme asentamisessa järjestelmäämme myymälässäsi. Valitettavasti yrityksellämme ei ole resursseja sellaiseen henkilökohtaiseen palveluun, jota näytät arvostavan, mutta teemme parhaamme kehittääksemme järjestelmäämme tarpeidesi mukaan. Otetaan yhteyttä sähköpostitse, kun päätät, mitä meiltä tarvitset." Keräsin viimeiset murto-osat fyysisestä energiastani, kun sanoin tämän hänelle hymyillen, puristin hänen kättään ja lähdin tietäen, etten koskaan palaa. Tunsin itseni uupuneeksi, mutta viimeisen kolmen vuoden jälkeen minusta tuntui, että olin tehnyt ja sanonut jotain oikein, luultavasti en hänen vaan itseni puolesta. Pelkoni olivat poissa ja tunsin itseni henkisesti vahvaksi, mutta kuitenkin hyvin vihaiseksi.

  Loppupäivän olin vihainen ja häpesin, että olin joutunut hänen ansaansa, vaikka kollegani oli varoittanut minua! Taistelin loppupäivän, kerroin tiimilleni tapahtuneesta ja he lohduttivat minua. Tulin myöhään kotiin, en saanut unta tuon oudon uuden tunteen takia enkä voinut mennä töihin seuraavana päivänä. Minun piti vain keskeyttää kaikki, levätä ja yrittää saada unta. Ja niin minä tein.

  Tapaaminen kyseisen asiakkaan kanssa tapahtui keskiviikkona. Perjantaina heräsin ja aloitin työt kotona kuten tavallisesti. Iltapäivällä tajusin yhtäkkiä, että ahdistukseni oli jättänyt minut ja niin myös masennukseni. Onneksi minulla oli terapiaistuntoni pian sen jälkeen zoomilla, jossa kerroin oloni paremmaksi ja tapaaminen syventyi henkisillä, filosofisilla ja hengellisillä teemoilla. Terapiasession jälkeen vietin mahtavan viikonlopun pitkästä aikaa. Siitä viikonlopusta lähtien olen toiminut uudesta näkökulmasta. 

  Olen voinut hyvin. Kuin tonni tuntematonta taakkaa olisi lähtenyt harteiltani, ja minä tavallaan vain “tiedän”, mikä on "seuraava oikea tekoni". Kotitilanne on muuttunut: nautin ajasta lasteni kanssa ja viimeinkin tunnen olevani läsnä heidän ja kaikkien muiden kanssa, joiden kanssa olen tekemisissä. Minä ja kumppanini olemme alkaneet nauraa yhdessä, spontaanisti. En ole tuntenut oloani ahdistuneeksi kotona tai töissä, asiat ovat kunnossa. Tunnen itseni vapaaksi.

  Kerroin tämän tarinan hyvälle ystävälleni ja vitsailimme kuinka voisin kostaa tälle hyväksikäyttäjälle. Naurujen jälkeen hän vakavoitui ja sanoi: "Jarkko: Ehkä muutaman vuoden kuluttua palaat hänen myymäläänsä kiittämään häntä siitä mitä hän vuoksesi teki." Ajattelin, että niin surrealistiselta tai oudolta kuin se hetki tällä hetkellä tuntuikaan, se saattaa todella tapahtua. Ja pidin todella tästä ajatuksesta. Se tuntui oikealta.


-Jarkko-