Salo Markku

Varo narsistia!

(WSOY)

Asianajajan kokemuksia luonnevikaisista. Suomessa elää kymmeniä tuhansia ihmisiä luonnevikaisen narsistin armoilla. Kiusaaja voi olla puoliso, vanhempi, naapuri, esimies tai työtoveri. Alistaminen voi tapahtua henkisesti tai fyysisesti, mutta yhtä kaikki se jättää aina uhriinsa syvät, elinikäiset arvet. Asianajaja Markku Salo on työssään kohdannut satoja luonnehäiriöisiä piinaajia, jotka ovat vuosien ajan ajaneet lähimmäisiään romahduksen partaalle. Usein ulkopuolisille moitteetonta kulissia ylläpitävät ovat kotioloissa tunnekyvyttömiä kiusaajia, jotka kohtelevat kaltoin niin lapsiaan kuin puolisoitaan. He eivät näe vikaa itsessään vaan syyttävät muita vaikeuksistaan ja pakottavat heidät noudattamaan hulluimpiakin päähänpistojaan. Heillä saattaa olla vireillä kymmenittäin riitajuttuja oikeudessa. Traumojaan muihin purkava narsisti muuttaa harvoin tapojaan. Pahimmillaan uhri alistuu täydellisesti kiusaajalleen eikä kykene enää puolustautumaan.

Yli 300 oikeusjutun kokemuksella Salo opastaa tunnistamaan luonnevikaisuuden, kuvaa kiusanhenkien käyttämiä yleisimpiä keinoja, kehottaa hakemaan apua ajoissa oikeista paikoista sekä neuvoo kuinka painajaisestaan voi vapautua. Salo patistaa viranomaisia ja tuomioistuimia suojelemaan häiriöisen sijasta uhreja, ennen kaikkea riitojen kohteeksi tahtomattaan joutuvia lapsia. Asianajaja tarjoaa arkielämän toimintaohjeita ja käytännön juridisia neuvoja luonnevikaisesta narsisista selviämiseen. WSOY:n Barrikadi-sarjan 15. pamfletti Varo narsistia! on herättänyt suurta huomiota jo ennen ilmestymistään. Sen julkaiseminen yritettiin ennakkoon estää juridisilla konsteilla.

Narsisti parisuhteessa, työpaikalla, naapurina, oikeussalissa

(Minerva Kustannus)

Narsistisesti häiriöiset ihmiset työllistävät merkittävästi sosiaalitointa, terveydenhuoltoa, poliisia ja oikeuslaitosta. Käräjöinnistä miltei elämäntavan tehnyt narsisti kokee viranomaiset oman toimintansa jatkeeksi ja pyrkii häikäilemättä käyttämään näitä kiusaamisen välineinä ja omien epäoikeutettujen etujensa ajamiseen. Näin narsisti paitsi tekee uhriensa elämästä helvettiä, myös aiheuttaa ajanhukkaa ja kuluja vastapuolelle ja yhteiskunnalle.

Asianajaja Markku Salo on hoitanut 30 vuoden aikana noin 500 oikeusjuttua, joissa vastapuoli on hänen asiakkaidensa arvioiden mukaan narsistisesti persoonallisuushäiriöinen. Suurin osan jutuista liittyy pari- ja perhesuhteisiin sekä lasten huoltajuuskiistoihin. Häiriöisten temmellyskenttänä on usein myös työpaikka, jossa he kiusaavat alaisiaan tai työtovereitaan. Naapuruus voi myös olla piinallista, jos esimerkiksi pientalon naapuri on mahdoton ihminen.

Tässä kirjassa on runsaasti teemoja, joita ei ole käsitelty tekijän aiemmin julkaistussa narsismia käsitelleessä pamfletissa. Siinä kerrotaan mm., miten narsisti toimii eri käytännön tilanteissa.