Näin vältät energiavarkaat

14.4.2020

Huomioita Christiane Northrupin kirjasta, kirjoittanut Brita Jokinen

Onko elämässäsi ihmisiä, jotka imevät sinusta kaikki voimat? Näin kysyy Christiane Northrup, joka halusi kirjoittaa kirjan empaatikoille siitä, miten uuvuttavista ihmissuhteista voi vapautua. Toipuminen edellyttää paitsi ongelman tiedostamista, myös omien traumojen parantamista ja itsensä rakastamista. Kirja on erittäin hyödyllinen kilteille ja empaattisille ihmisille. Christine Northrup on entinen naistentautien lääkäri ja kirurgi ja haluaa auttaa naisia nyt kokonaisvaltaisesti. Empaatikkona hän luuli, että kaikki ihmiset olisivat samanlaisia – myötätuntoisia ja halukkaita auttamaan muita. Mutta tosiasia on, että joiltakin puuttuu kyky empatiaan. He ovat energiavarkaita, joilla on vahvasti haitallisia narsistisia piirteitä. Ihmisiä, jotka manipuloimalla muita ottavat heiltä haluamansa, mutta eivät anna juuri mitään takaisin.

Kirja opastaa, miten voi välttää energiavarkaita ja parantua traumaattisesta suhteesta. Kirjan tekijä korostaa empaatikon erityislahjoja. He ovat valonkantajia, jotka parantavat ihmisiä ja yrittävät tehdä inhimillisempää maailmaa. Heitä tarvitaan.

Parasta kirjassa ovat Northrupin omat kokemukset. Hän kertoo, miten kokee kehossaan fyysisellä tasolla ihmisten kielteisen energian. Northrup puhuu energioista. Se on rohkeutta, sillä länsimaisen lääkärinkoulutuksen saanut ei yleensä niin tee. Myös yliherkät ja erityisherkät ihmiset kuuluvat empaatikkoihin, joiden luonteenpiirteisiin kuuluu lisäksi myös optimismi ja kärsivällisyys. Mutta miksi he vetävät puoleensa energavarkaita, ja miten vuorovaikutus vaikuttaa empaatikkoon?

Ymmärrä suhteen dynamiikka

On tärkeää ymmärtää dynamiikka, joka liittyy energiavarkaisiin. Energiavaras varmistaa energiansaantinsa etsimällä kohteen tai lähteen, kuten Sam Vaknin kertoo nettisivuillaan omasta narsismistaan. Hän haluaa hurmata ja voittaa kohteensa.

”Kaikki narsistit ovat voittajia ja tavalliset ihmiset häviäjiä”, hän sanoo.

Empaatikko, joka uskoo vain hyvää, haluaa pitää muista huolta. Hän uskoo muiden ihmisten olevansa itsensä kaltaisia eikä tiedosta varoitusmerkkejä. Hänellä voi olla myös lapsuudesta haavoja – täyttymättömiä tarpeita. Hän jää helposti ihmissuhteisiin, joissa ei ole vastavuoroisuutta. Empaatikko antaa liikaa ja saa liian vähän. Hänestä tulee häviäjä. Hän antaa sitä, mitä epätoivoisesti itse haluaisi saada. Energiavaras käyttää hyväkseen empaatikon haavoittuvuutta, sillä häntä on helppo manipuloida. Energiavaras iskee haavaan ja pommittaa empaatikkoa huomionosoituksilla - juuri sitä, mitä empaatikko kaipaa. Hänet hurmataan sanoilla ja hän joutuu koukkuun.

Sitten seuraa toinen näytös, kun julma puoli alkaa paljastua.  Energiavaras imee kohteestaan yhä enemmän energiaa ja iloa. Kielteisyydestä ja pettymyksistä seuraa stressiä ja fyysisiä oireita. Kroonisen stressin vuoksi empaatikon terveys alkaa horjua:  unettomuutta, immuniteetin heikentymistä, erilaisia sairauksia....

Löydä oma arvosi ja rakkaus itseäsi kohtaan

Kirjan tärkein anti on oivaltaa, miten toipua uuvuttavasta ihmissuhteesta. Ensimmäinen askel on ilmiön ymmärtäminen ja energiavarkaan tunnistaminen. Tieto narsismista ja psykopatiasta on tärkeää. Energiavarkaat ovat parantumattomia valehtelijoita ja erittäin taitavia manipuloimaan. Heiltä puuttuu moraali eikä heillä ole etiikkaa.  Northrup tuo esiin tekniikoita, joita on itse käyttänyt. Etäisyys tai suhteen lopettaminen. Ei-sanan voima. On lupa kieltäytyä.  Kirjailijan lempitaktiikka on nimeltä siipirikko eli tarpeen tullen voi teeskennellä avutonta siipirikkoa.  

Luota vaistoihisi ja intuition viesteihin. Terveellä vihalla luodaan rajat. Viha on merkki siitä, että rajojasi on ylitetty. Mieti, arvostatko itseäsi. Jos et arvosta, johtuuko se lapsuudestasi? Jatkatko arvottomuuden harhaa? Pohdi tätä kysymystä tarkkaan. Ehkä toistat lapsuuden huonoja käyttäytymismalleja. Toistamme niitä niin kauan, kunnes osaamme vaatia itsellemme rakkautta ja ymmärrystä.  Empaaatikko torjuu omia tarpeitaan, pettää ja hylkää itsensä. On aika alkaa arvostaa ja kunnioittaa itseään ja sitoutua omiin tarpeisiinsa ja unelmiinsa.

Kohtaa tunteesi ja tiedosta narsismi

Erityisen tärkeää on kohdata omat tunteensa. Northrup kehottaa meitä kohtaamaan myös itseämme menneisyydessä satuttaneet tapahtumat ja tilanteet.  Jos annamme itsemme tuntea syvimmän kipumme, saamme myös yhteyden kaikista syvimpään iloomme ja olemme vahvempia.

Maailma on koronaepidemian kourissa ja koronavirus leviää pandemian tavoin. Amerikkalaiset psykologit Twenge & Campbell ovat sitä mieltä, että maailmalla leviää myös narsismi-epidemia, joka on muuttumassa pandemiaksi. Me pyrimme suojautumaan koronaepidemialta, joka saadaan toivottavasti pian hallintaan. Meidän on  suojauduttava myös narsismin vakavilta seurauksilta ja se tapahtuu ongelman tiedostamisella. Empaatikot toimivat valonkantajina, mutta heidän pitää ymmärtää oma arvonsa ja suojautua energiavarkaita ja pimeyttä vastaan.