Mielenterveyspäivä 10.10.2019

10.10.2019

Tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Päivää on vietetty 10. lokakuuta 1992 alkaen ja kyseessä on kansainvälinen teemapäivä, jonka viettämisen aloitti Mielenterveyden maailmanliitto. Päivän tavoitteena on tiedottaa ja kouluttaa ihmisiä mielenterveyteen liittyvistä asioista.


Myös moni narsistin uhri kamppailee mielenterveyteen liittyvien ongelmien parissa. Narsistin lähipiiriin kuuluville henkilöille ovat usein tuttuja niin välinpitämätön kohtelu, haukkuminen, uhkailu kuin pelottelukin.

Varsinkin omassa lähipiirissä koetusta henkisestä väkivallasta on vaikea avautua ulkopuolisille. Se olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, sillä pahimmillaan pitkään jatkunut henkinen kiusaaminen voi romuttaa uhrin itsetunnon ja johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen.


Maailman mielenterveyspäivä on tärkeä päivä, sillä se muistuttaa siitä, ettei kenenkään tule jäädä yksin murheidensa kanssa. Kenenkään ei tarvitse kestää pelkoa, ahdistusta, arvottomuutta tai syyllisyyden tunnetta.

Tänä vuonna teemapäivän aiheena ovat itsemurhien ehkäisy ja maailman tärkein kysymys: ”mitä kuuluu”.

Vaikka kysymys on yksinkertainen ja nopea, se voi olla toiselle hyvin tärkeä. Kysymyksellä on mahdollista osoittaa, että välität ja olet kiinnostunut toisesta. Samalla toinen saa tilaisuuden kertoa enemmän, mikäli hänestä siltä tuntuu.

Kysymys on hyvä jäänmurtaja varsinkin tilanteisssa, joissa läheisen tai tuttavan käytös tai mieliala vaikuttaa muuttuneen huolestuttavalla tavalla. Kysymys saattaa pelastaa toisen päivän siitäkin huolimatta, että toinen tyytyy antamaan arkisen vastauksen ”ihan hyvää”.


Vaikka totuudenmukaista vastausta ei tulisi heti, viestit kuitenkin tärkeällä kysymyksellä, että henkilöllä on lupa avautua sinulle jatkossa, mikäli hänestä tuntuu siltä.

Aina avautuminen ilman kysymystä tai tilaisuutta ei nimittäin ole helppoa. Tätä varten myös Narsistien uhrien tuki ry tukee narsistien ja henkisen väkivallan uhreja vertaistukitoiminnan kautta. Vertaistukitapaamisissa saat olla oma itsesi, eikä sinun ole pakko avautua elämästäsi ensimmäisellä tapaamiskerralla. Saat vastata kysymykseen ”mitä kuuluu” sitten, kun olet siihen valmis.


Voit lukea lisää vertaistukitoiminnastamme täältä.

Myös tuoreen blogimme on tarkoitus auttaa sinua jatkossa matkalla kohti selviytymistä. Blogin idea on antaa kaikille halukkaille mahdollisuus kertoa ajatuksistaan, ja vastata esimerkiksi kysymykseen: ”mitä kuuluu?”.

Jos haluat jakaa oman selviytymistarinasi tai ajatuksiasi kamppailustasi, ota yhteyttä viestinta@narsistienuhrientuki.fi.
Jatkossa löydät blogistamme myös yhdistyksen työntekijöiden, vapaaehtoisten vertaistukiohjaajien ja vierailevien asiantuntijoiden kirjoituksia.

Antoisia lukuhetkiä blogimme parissa, ja muistetaan jokainen meistä kysyä ne kaksi sanaa, joilla voi olla maaginen merkitys toisen päivään.

-Narsistien uhrien tuki ry:n toimisto