Yhdistyksen puheenjohtajan kirjoitus: Narsisti keskellämme

Hänet löytää parisuhteesta, vanhemmuudesta, työpaikalta… Hän on hurmaava, huomaavainen ja näyttää viattomat kasvonsa, kunnes saa saaliin ja kietoo syyllisyyksien ja häpeän verkkoon. Hän auttaa ihmisiä, ja vaikuttimena on saada jotain itselleen. Hän vahvistaa heikkoa itsetuntoaan uhrin kustannuksella. Hän imee uhrin itsetunnon itseensä ja hänen himonsa on kyltymätön. 


Omasta mielestään hän tietää ja osaa kaiken. Hän on erittäin kateellinen häntä parempia ja menestyneempiä kohtaan. Poikkeuksena se, jos hän näkee saavansa heiltä jotain tarvitsemaansa. Uhria kohtaan hän on säälimätön ja tunteeton. Uhrin onnistumisia narsisti vähättelee.


Hän katkoo uhrin ihmissuhteet. Hänen ympärillään olevat uhrit hän upottaa syyllisyyksien ja pahan olon suohon, muita hän käyttää hyväkseen. Heiltä hän saa ihailua omasta ylivertaisuudestaan. Kotiin hän luo ahdistuneen ja pelon ilmapiirin. Hän saa uhrin uskomaan, että kaiken minkä teen, on väärin tehty. Työpaikalla hän tekee uhrin olon sietämättömäksi ja saa uhrin epäilemään omaa ammattitaitoa.


Ympärillä olevat ihmiset ovat vain esineitä, jotka toteuttavat hänen tarpeitaan. Hän kontrolloi uhreja ja luo heille sääntöjä, joista itse on vapaa. Hän luo omat lakinsa ja toimii niiden mukaan. Hän laskelmoi, eikä tee mitään, ellei tiedä saavansa haluamaansa. Hän manipuloi, kiristää, valehtelee, käyttää henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Väkivallan jälkeen hän saa hienoilla puheillaan uhrin itse syylliseksi:


”Olin taas niin huono ja tyhmä, kaikki on minun syytäni.”


Kun joku häntä loukkaa, hän kostaa. Hän on mustasukkainen ja pitkävihainen. Uhriaan kohtaan hän ei tunne sääliä eikä empatiaa, ei hänellä niitä olekaan. Hän näyttelee katuvaa, se on kuitenkin vain teatteria. Hänellä on ulkopuolisia seksisuhteita, kun niitä tulee ilmi, hänellä on selitys kaikkeen. Hänen mielialojaan on mahdoton ennustaa.


Uhreilleen hän pitää pitkiä luentoja, joita on pakko kuunnella. Hän itse ei kuuntele, vaikka näyttäisi kuuntelevan. Hän ei alistu mihinkään keskusteluun, jos uskoo jäävänsä tappiolle. Silloin hän turvautuu joko henkiseen tai fyysiseen väkivaltaan tai pakenee. Syynä tähän on se, että narsisti pelkää. Hän ei ota mitään neuvoja vastaan, etenkään pahoilta. Todellisuudessa hän on heikko, mutta heikkouden hän peittää ylimielisyyteen ja väkivaltaan. Hän osaa kaiken ja tietää kaiken, hän vähättelee toisten tietämystä. Omassa hovissaan hän sallii itseään parempia siihen asti, kun heistä on hyötyä hänelle.


Hän jakaa ihmiset hyviin ja pahoihin. Hyvät toteuttavat hänen tarpeitaan. Jos hyvistä joku vahingossa kritisoi häntä, hän siirtää sen ihmisen pahojen joukkoon. Uhri on kuin hyönteinen, joka joutuu hämähäkin verkkoon. Hämähäkki kietoo saaliin seittiin ja imee tyhjäksi, jäljelle jää tyhjä kuori, joka on täynnä syyllissyyttä, häpeää. Hyvin usein narsisti projisoi uhrin narsistiksi: "Sinähän se narsisti olet".


Olen kymmenen vuoden aikana tutkinut narsismia ja saanut auttaa monia uhreja irtautumaan narsistin otteesta. He ovat löytäneet onnellisen elämän, johon ei kuulu pelkoa tai alistamista.


Olen Narsistien uhrien tuki ry:n Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan terapeutti. Teen työtä ratkaisukeskeisellä menetelmällä.
Sinä olet arvokas ja ainutlaatuinen ihminen. Sinulla on oikeus onnelliseen elämään. Autan sinua tiellä onnelliseen elämään. Vastaanottoni on Lappeenrannassa, mahdollisuus on tavata myös skypen tai puhelimen kautta.


Vertaistukiryhmät ovat hyvä purkukanava niille kokemuksille, joita uhri on joutunut tai joutuu kokemaan. Ryhmässä saa myös monia vinkkejä omaan toimintaan kotona tai työpaikalla.


Uhrin itsetunto on narsistin toimesta romutettu ja upotettu syyllisyyksien ja häpeän suohon, josta on vaikea nostaa itseään pois. Ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa tapaamisten määrä on yleensä kymmenen molemmin puolin, joskus riittää kaksi kertaa. Terapiatapaamisten määrä riippuu asiakkaan tarpeesta. Kaikilla uhreilla ei ole mahdollisuutta lähteä pois suhteesta tai työpaikasta. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia vahvistaa uhrin itsetuntoa ja voimavaroja. 

Näin uhrin voimat kasvavat ja mahdollistavat aloittaa taistelun narsistia vastaan omien oikeuksien puolesta.


Ari Koponen


Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti
Johtamistaidon kouluttaja
Perhevalmentaja
Narsistien uhrien tuen Lappeenrannan ja Etelä-Karjalan terapeutti
Narsistien uhrien tuki ry:n puheenjohtaja