Se ei ole sinun syysi

On kulunut kaksi vuotta siitä, kun jätin elämästäni entisen puolisoni,  narsistin. En osaa täysin ilmaista matkaa, joka se on ollut - fyysisesti, emotionaalisesti, psyykkisesti, taloudellisesti - mutta olen kiitollinen jokaisesta päivästä, jolloin minun ei tarvitse enää kärsiä hänen väärinkäytöksistään. 

Kärsin ja kestin vuosien ajan jatkuvaa kritiikkiä, kaksinaismoralismia, mielialan vaihteluita. Lisäksi elin valheessa, missä alkuvaiheen viehättävä naamio, jota hän käytti julkisesti ja edessäni peittääkseen oman pimeän puolensa alkoi pudota. Elin hämmennyksen ja halvaantumisen tilassa sekä lopulta shokissa, kun naamio alkoi pudota.

Valehtelisin, jos sanoisin, että olen täysin parantunut. En ole. Minulla on edelleen huonoja päiviä. Epäilen edelleen itseäni. Minun on vielä tehtävä töitä rajojeni vahvistamiseksi. Joskus olen vakuuttunut siitä, että jokainen ihminen, jonka tapaan tai puhun, on narsisti naamioituneena. On kauhistuttavaa huomata, että henkilö, jonka ajattelit tuntevasi parhaiten, ei oikeastaan ​​ollut kyseinen henkilö lainkaan ja tilalle astuu pelko, että uusikin ihminen on se sama nöyryyttävä narsisti naamionsa takana.

Nyt kun kuukausia ja vuosia on mennyt, narsistin todellinen “minä” on tullut minulle helpommaksi nähdä. Se on vienyt huomattavasti aikaa ja pohdiskelua.

Tässä omat havaintoni siitä, mitä olen oppinut narsisteista vuosien varrella:

Elämä on narsisteille peliä

Narsistille, jonka koko elämä pyörii kaaoksen luomisessa, pelin nimi keskittyy yhden ja vain yhden asian ympärille: narsistit imevät sinut kuiviin. Tämä on osuva nimike kuvaamaan narsistia ylläpitävää ”energiaa”. Ja jos ajattelet vampyyreja juuri nyt, et ole yksin. Narsisteja, niin miehiä kuin naisiakin, kutsutaan usein ” energia-vampyyreiksi ”.

Narsisti ei välitä mistä energia tulee, kunhan se palvelee hänen tarkoitusperiään. Kun ihmiset näkevät vihdoin hänen julkisivunsa läpi -, hän etsii uuden uhrin. Se voi löytyä monista tilanteista, ja niihin kaikkiin narsisti on valmistautunut huolellisesti: Hän metsästää uutta rakastajaa, jättää huomiotta oikeuden päätöksen, tehtailee vääriä syytöksiä tai levittää valheita työyhteisössä tai kaveripiirissään.

Koska narsisti osoittaa äärimmäistä (joskus väärää) luottamusta menestymisen kykyihinsä, hän pystyy vakuuttamaan sijoittajat ja perheenjäsenet allekirjoittamaan uusia kiinnostavia ideoitaan.

Narsisti noudattaa ennustettavaa jaksoa

Vaikka narsisti rakastaa valtapelejä, hänen käyttäytymiselleen on kuitenkin olemassa luontainen ennustettavuus. Mitä kauemmaksi astut narsistista, sitä selkeämmän tämä sykli sinulle avautuu. Se on täysin kestämätön jakso, joka perustuu narsistin tarpeeseen saada yhä enemmän (ja enemmän!) kaikkea, rahaa, valtaa, seksiä, ihailua. Ja kuten terapeuttini usein sanoo: ”Hän kyllä tuhoaa itsensä itse. Poistu vain hänen tieltään. ”

Narsistin laukaisevat ulkoiset stressit tai elämäntapahtumat. Jos olet ollut yhteydessä narsistiin, olet ehkä huomannut hänen väärinkäyttäytymisensä lisääntyvän suurien elämätapahtumien aikana - häät, vauvan syntymä, uuden kodin ostaminen, uuden työn aloittaminen. Tämä sykli näyttää samanlaiselta väärinkäytössykliltä: jännityksen rakentaminen, räjähdys / väärinkäyttö ja kuherruskuukausi. Väärinkäyttäjä käyttää erilaisia ​​manipuloivia taktiikoita aiheuttamaan ahdistusta, provosoimaan pelkoa ja lopulta viehätys ja kela takaisin uhreihinsa.

Kun irrotat itsesi narsistista, huomaat tämän syklin tapahtuneen tämän ihmisen elämän muillakin alueilla, kuten työssä, perhesuhteissa ja uuden ihmissuhteen alussa. Jakson tässä vaiheessa olen seurannut entisen aviomieheni tyttöystäviä, kuinka hän on hylännyt perheenjäsenet ja kohta taas vetänyt heidät takaisin elämäänsä, erityisesti silloin, kun hän tarvitsee rahaa. Hän ikään kuin elää luodakseen kaaoksen ja lopettaa ihmissuhteensa dramaattisesti. Jos narsisti alkaa yhtäkkiä lähettää sinulle räjähteleviä teksti- tai sähköpostiviestejä tai tekee erikoisia oikeustoimenpiteitä, voit arvata, että jokin muu hänen elämässään laukaisee sen. Muista, että se ei ole sinun syysi eikä johdu sinusta.

Narsistin sisällä asuu haavoittunut lapsi

Narsistit aiheuttavat paljon kipua, hämmennystä ja sekaannusta toisen ihmisen elämään. He ovat onttoja ja tyhjiä haavoittuneita lapsia, jotka eivät koskaan kasvaneet aikuisiksi. He ovat pelkkiä peilejä - Uhkailevat, manipuloivat, valehtelevat, antavat tekosyitä, syyttävät toisia, taistelevat vihan voimalla. Vain tällä tavalla he tuntevat hallitsevansa elämäänsä. Narsistit ovat henkisesti alikehittyneitä ihmisiä, jotka - oikealla määrällä resursseja - voivat aiheuttaa valtavia vahinkoja työpaikoille, suhteille, perheille ja jopa omille lapsilleen.

Mutta muista tämä: Koska he eivät osaa taipua tai ymmärrä lainkaan kompromisseja, "joustavuus" on heille vieras käsite ja tällä toiminnalla he lopulta rikkovat itse itsensä. Koska he näkevät maailman vain mustavalkoisena, he eivät koskaan koe monia kauniita harmaan sävyjä. Koska he eivät osaa antaa mitään odottamatta jotain vastineeksi, saati juhlia vilpittömästi muiden saavutuksia - He eivät myöskään koskaan opi tuntemaan ja tietämään todellista rakkautta tai ystävyyttä.

“What I Now Know Two Years After Divorcing a Narcissist”

Alkuperäisteksti Chaya Beyla, vapaasti tekstiä muokannut & suomentanut Johanna Virtanen

Alkuperäinen teksti on luettavissa täältä.